obierane warzywaObróbka wstępna warzyw w zakładach gastronomicznych jest źródłem wielu kłopotów, a przy tym jest jednym z punktów krytycznych procesu technologicznego. Świeże warzywa wymagają choćby utrzymywanego w czystości miejsca na ich składowanie, także specjalnych warunków do tego, wyodrębnionego miejsca prowadzenia obróbki wstępnej – a są z kolei źródłem m.in. skażeń mikrobiologicznych, odpadów, ścieków z mycia i płukania, sporych nakładów pracy na ich przygotowanie. Rozwiązaniem jest stosowanie gotowych do wykorzystania półproduktów – takich jak choćby obrane już warzywa. Firma „TTM” (Biuro Technologiczno-Marketingowe „TTM” mgr inż. Sławomir Podgajny, 95-060 Brzeziny, ul. Konopnickiej 20, POLSKA, woj. łódzkie, tel./fax +48 46 8742813, tel. +48 60 1314947, www.ttm.pl, e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ) od pewnego czasu oferuje naobierane warzywa3 bazie wykonywanych przez siebie maszyn i urządzeń kompletne instalacje do produkcji właśnie pakowanych próżniowo warzyw o przedłużonej nawet do wielu miesięcy trwałości, zapewniając nabywcom urządzeń wdrożenie technologiczne produkcji, projekt, montaż i uruchomienie instalacji. Ziemniaki przygotowane według oferowanej technologii wymagają w warunkach zakładu gastronomicznego w zasadzie tylko podgrzania (np. w kuchence mikrofalowej lub poprzez włożenie opakowania do wrzącej wody), by mogły być podane na talerzu jak świeżo ugotowane. To doskonała alternatywa ziemniaków odtwarzanych np. z puree (których smak i strukturę nie wszyscy akceptują). Jako produkt poddany podczas produkcji obróbce termicznej posiadają wielomiesięczną trwałość – ułatwione jest więc korzystanie z nich. Stosowanie tego typu wyrobów zupełnie eliminuje obróbkę wstępną warzyw. obierane warzywa2Firma „TTM” ostatnio zrealizowała mały zakład produkcji obieranych ziemniaków, buraków, marchwi na zamówienie litewskiego nabywcy – okazuje się bowiem, że istnieje tam już spore zapotrzebowanie na tą grupę wyrobów zarówno ze strony zakładów gastronomicznych, jak i rynku detalicznego.

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY