praskidosokow

PRASKA DO TŁOCZENIA SOKÓW Z OWOCÓW

 

praska do sokow1Przykładowe dane techniczne:
praska do soków typ SPps-9D

  • typ prasy – ramowa
  • wysokość kosza 25 cm, średnica kosza 25 cm
  • śruba Tr28 mm
  • pojemność 9,5l
  • wymiary gabarytowe (szerxdłxwys) 400x400x800mm
  • masa ok. 16 kg
  • materiał AISI 304 / 0H18N9
  • gwarancja 10 lat

Konstrukcja:
wszystkie elementy konstrukcyjne, w tym stelaż i miska do odbioru soku – materiały nierdzewne, kwasoodporne
kosz dębowy (bukowy) spięty 2 obejmami
podstawa na 3 lub 4 nogach

praska do sokow2Wyposażenie:

  • instrukcja obsługi
  • chusta filtracyjna
  • opcjonalnie mechanizm zapadkowy napędu śruby

Przeznaczenie:
Urządzenie do wyciskania moszczu z winogron, malin, porzeczek i innych owoców miękkich, a po odpowiednim rozdrobnieniu jabłek, gruszek, kiwi itp.Przed przystąpieniem do wyciskania soku, owoce należy wcześniej rozdrobnić. Owoce wrzucamy do chusty filtracyjnej/worka (można wykorzystać do tego celu pieluchę z tetry) umieszczonej w koszu i rozpoczynamy tłoczenie, które nie powinno trwać krócej niż 1,5-2 godziny. Należy pamiętać, aby w regularnych odstępach czasu stopniowo dociskać tłok. Po każdym użyciu należy dokładnie umyć i osuszyć kosz. Prasa szczególnie polecana jest dla osób zajmujących się winiarstwem w domowych warunkach, produkujących niewielkie ilości wina rocznie na własne potrzeby oraz dla wytwarzających naturalne soki – świeże, do bieżącego spożycia lub do przechowywania po ich pasteryzacji w opakowaniach szklanych.

 

 

CENA 960,00 PLN + VAT
(II.2011)